language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Nezapomeňte na výsadbu česneku - nyní je ideální doba.

photo

Zdroj: https://hobby.instory.cz/zahrada/5856-nezapomente-na-vysadbu-cesneku-prave-nyni-je-idealni-doba.html

Nezapomeňte na výsadbu česneku. Právě nyní je ideální doba!

 ZAHRADA, 11. listopadu 2021 15:59 / Šárka Sokolská
 
Česnek je v kuchyni nepostradatelnou surovinou / Pixabay
 
Chystáte si pro příští rok vypěstovat vlastní česnek? S přípravou na výsadbu byste měli začít už nyní a nezapomeňte jej především namořit.
 
Umíte si představit bramborák nebo špenát bez česneku? Asi ne. Česnek je prostě nenahraditelný, a to nejenom v kuchyni, ale především jde o významné přírodní antibiotikum. S jeho výsadbou ale počkejte na správný čas.

Správná teplota

Platí obecné pravidlo, že česnek se nesází do té doby, než teplota půdy trvale klesne pod 9 stupňů Celsia. Ale pozor, nejde o venkovní teplotu, ale o teplotu půdy. Může se tak stát, že s výsadbou budete čekat do Vánoc, možná i později. Určitě ale vyčkávejte. Správné načasování je totiž klíčem k úspěchu. Důležité je, aby stroužky v půdě pouze zakořenily, ale nadzemní zelené části vykoukly až na jaře. Navíc při vyšších teplotách hrozí riziko, že výsadbu napadne hniloba nebo jiná choroba. 

Příprava záhonu

Česneku se rozhodně nebude dařit tam, kde už dříve rostl. Na stejné místo jej můžete zasadit nejdříve po čtyřech či pěti letech.

ZDE SI DOVOLÍME INFORMACI OPRAVIT A DOPLNIT - NEJLÉPE AŽ PO 7DMI LETECH A TO BY NEMĚLI BÝT NA STEJNÉM MÍSTĚ ANI JINÉ CIBULOVINY.

K tomu všemu potřebuje slunné, teplé a vzdušné místo, půdu s dostatkem humusu a vápna. Navíc potřebuje dostatek živin. Proto je potřeba před výsadbou česneku dobře připravit půdu. Přihnojte zeminu kompostem, uleželým hnojem, močůvkou, zvolit lze i zelené hnojení. Co je zelené hnojení a proč je pro půdu ideální, jsme psali zde.

Mořit či ne

Česnek je určitě dobré před výsadbou namořit. Ochráníte jej tak před největšími škůdci. I když samozřejmě nic není stoprocentní. Mořit můžete buď celé palice už asi měsíc před výsadbou, nebo jednotlivé stroužky asi den předem speciálním přípravkem, který můžete sehnat v kterémkoliv zahradnictví či hobby obchodu a poté jej namočte do roztoku lignohumátu. Pokud jste česnek mořili už v létě, těsně před výsadbou ho rozdělte na jednotlivé stroužky a namočte je do výše uvedeného roztoku. Těsně poté česnek vysaďte.

Orientovaná sadba

Stroužky vysazujte hluboko do zeminy, ideálně tak 10-15 cm. Čím hlouběji bude, tím lépe bude ochráněn před výkyvy počasí. Během sadby česneku jej dávejte podpučím dolů. To je ta širší část stroužku. Z ní poté vyrostou kořeny a vrchol bude mít snadnější cestu nahoru. Stejně tak je dobré orientovat stejným směrem i bříška stroužků. Zajistíte tak shodnou orientaci všech rostlin, která vede k větší přehlednosti výsadby a snazší péči o ni. Co se týká vzdálenosti mezi jednotlivými stroužky, ta by měla být taková, aby se vám dobře udržovala okolní půda bez plevele - tedy pětadvacet až padesát centimetrů. Samozřejmě, že záleží na velikosti vaší zahrady.

Zdroj: almanac.comoldworldgardenfarms.com.

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více