language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Cibule a česnek: pět důvodů, proč bychom je měli jíst

~~Zdroj: rungo.idnes.cz
Cibule a česnek jsou oprávněně považovány za přírodní antibiotika. Pozitivní účinky cibule a česneku nejsou rozhodně žádnou novinkou. Zmínky o obou plodinách pocházejí dokonce už z období starého Egypta. I když od oné doby uplynulo už několik tisíc let, cibule a česnek jsou stále oprávněně považovány za jedny z nejpřínosnějších potravin pro naše tělo. Potvrzuje to i lékař Jiří Landa. „Obě tyto plodiny mají pozitivní vliv na opravdu široké spektrum oblastí našeho zdraví. Nejde jednoznačně říci, jestli má příznivější vliv cibule, nebo česnek, obě tyto potraviny považuji za dokonce ještě cennější, než jsou jiné druhy ovoce a zeleniny,“ říká doktor Landa.
1. Jsou to přírodní antibiotika
Řada z nás cibuli ani česnek příliš nevyhledává kvůli jejich specifické vůni, která má tendenci držet se nás klidně i několik hodin jako klíště. Všechno zlé je však pro něco dobré. Za nepříjemné aroma těchto potravin mohou sloučeniny síry, které se uvolňují v momentě, kdy je začneme loupat, krájet nebo drtit. Jednou z těchto látek je také allicin, který kromě štiplavé vůně může také za to, že se česneku a cibuli přezdívá přírodní antibiotikum. Má totiž antivirové účinky a působí proti širokému spektru bakterií. Navíc snižuje cholesterol a krevní tlak. Tepelnou úpravou se však obsah této ceněné látky snižuje, proto je nejlepší jíst česnek a cibuli syrovou.
2. Obsahují vitamin P
Vitamin P není vitaminem v pravém slova smyslu, ale označuje celou řadu prospěšných látek. Kvůli tomu také není na rozdíl od ostatních vitaminů pro naše tělo nepostradatelný, avšak přesto má řadu důležitých funkcí. Jednou z nejdůležitějších je antioxidační účinek. Další jeho pozitivní vlastností je, že posiluje cévní stěny a podporuje jejich pružnost i propustnost. Z tohoto důvodu je jeho užívání vhodné při poruchách prokrvení žil dolních končetin, otocích nebo hemoroidech. V neposlední řadě chrání vitamin C před oxidací a tím zvyšuje jeho využitelnost v našem těle.
3. Jsou prevencí proti rakovině
Výzkumy ukazují, že výtažky z cibule a česneku mohou zabránit vzniku nádorových buněk, jejich růstu, množení a dokonce i šíření dále do těla. Studie ale bohužel neuvádějí množství, které bychom měli denně sníst, abychom vzniku rakoviny zabránili. Podle Světové zdravotnické organizace by se však denní dávka česneku měla pohybovat okolo dvou až pěti gramů a čerstvé cibule dokonce až 50 gramů denně.
4. Zlepšují trávení
Cibule a česnek jsou významným zdrojem fruktooligosacharidů. Pokud jste o tomto druhu sacharidů nikdy neslyšeli, není divu. Spíše než nám totiž slouží bakteriím v našich střevech, pro které je zdrojem energie. Fruktooligosacharidy posilují tyto užitečné bakterie, které příznivě působí na naše trávení. Navíc umožňují vytvářet kyselé prostředí ve střevech, které nesvědčí konkurenčním škodlivým bakteriím. Cibule i česnek tak díky těmto sacharidům působí také proti zácpě.
5. Pomáhají proti řídnutí kostí
Studie ukazují, že obě plodiny jsou účinnou prevencí proti osteoporóze neboli řídnutí kostí, které se projevuje jejich křehkostí a náchylností na zlomeniny. Vědci se domnívají, že za tento příznivý účinek cibule a česneku mohou sloučeniny síry a antioxidanty, které obě potraviny obsahují. Svůj vliv má ale nepochybně také obsah vitaminu K, který umožňuje přirozené ukládání vápníku do kostí.
 

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více