language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Doplňky stravy jako prevence nákazy

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/doplnky-stravy-jako-prevence-nakazy-koronavirem-ktere-a-jak-pusobi/?utm_source=GSC&utm_medium=Vitalia&utm_campaign=TOP

Doplňky stravy jako prevence nákazy koronavirem: které a jak působí?

 8. 4. 2020

Hlíva ústřičná, omega-3 mastné kyseliny a další možnosti. Imunitu chce v současné době podpořit každý. Výběr je široký, možnosti komentuje ministerstvo zdravotnictví.

Doba čtení: 3 minuty

 

Nestresovat se, dobře jíst, sportovat. To všechno se většina z nás snaží dodržovat víc než obvykle. Naše kroky ale často míří i do lékáren. A žádáme „něco na tu imunitu“. Ministerstvo zdravotnictví shrnulo možnosti, které máme. 

 

Ať vybereme cokoliv, měli bychom se držet dvou pravidel: konzultovat vše s lékárníkem nebo lékařem. A dodržovat doporučené dávkování.

Co se dozvíte v článku

Vitamín C

Jeho běžná denní doporučovaná dávka je asi 90 miligramů. Jako prevence nákazy novým typem koronaviru se mluví o mnohem vyšším čísle:

„Mluví se až o 1000 miligramech denně,“ uvádí se na webu ministerstva zdravotnictví.

Vysoký obsah vitamínu C je v růži šípkové, černém bezu a citrusových plodech, ale můžeme využít jakoukoli zeleninu či ovoce. V lékárně se pak dá vybrat vitamín C ve formě šumivých i polykacích tablet, pro děti jsou i různě ochucené.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Omega-3 mastné kyseliny a vitamín D

Některé studie podle informací ministerstva zdravotnictví ukazují, že obranyschopnost těla dokáží výrazně zvýšit omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánětlivé procesy v těle. K tomuto zlepšení přispívá i vitamín D. Tyto významné živiny naleznete v tučných rybách nebo rybím oleji. Odborníci říkají, že tyto látky mohou tělo připravit na zátěž a onemocnění. Kolik jich potřebujeme denně? 

„Zhruba 250–500 miligramů, v případě zátěže až 2 gramy,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví.

V lékárně si je můžete koupit jako známý rybí tuk, ale ve formě tablet, které mají obvykle v názvu omega-3.

Probiotika a prebiotika

Pomáhají dostat do kondice střeva, která jsou pro imunitu zásadní. Samozřejmostí by měly být kysané mléčné výrobky nebo kvašené zelí v jídelníčku. Probiotika a prebiotika ve formě tablet také pomohou. V lékárně se ale poraďte, které přípravky jsou pro vás nejlepší.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách

 

Minerály

K podpoře imunity jsou důležité dva minerály. Zinek, toho je dobré dostat do těla 30–50 miligramů denně. Selenu pak zhruba 50–100 miligramů denně. 

„Volte přitom spíše jednotlivé přípravky, multivitamínové a multiminerální přípravky se už příliš nedoporučují, protože není jasné, jak mezi sebou jednotlivé složky působí,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví. 

A určitě nemá smysl dlouhodobé nadužívání vitamínů či minerálů ve vysokých dávkách.

Nukleotidy

Vyrábějí se z hovězí krve. Pomáhají zvýšit tvorbu leukocytů, které zlepšují šanci organismu ubránit se infekci, není přitom ale jasné, jak působí. V lékárnách je seženete pod názvem Juwim a Preventan.

Beta-glukany

Takzvané medicinální houby se těší velké podpoře maminek školkových dětí, které je úspěšně využívají v zimním chřipkovém období. Tělu dodávají potřebné beta-glukany, které podporují schopnost těla se bránit.

„Beta-glukany stimulují zejména bílé krvinky, obsaženy jsou například v léčivých houbách, jako je nejčastěji používaná hlíva ústřičná, ale také v pekařských či pivovarských kvasnicích, mořských řasách či obilí,“ shrnuje se na webu ministerstva zdravotnictví. „Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 250–500 miligramů.“

Beta-glukany jsou na rozdíl od minerálů určeny k dlouhodobějšímu užívání. V lékárně se prodávají pod názvy: Imunoglukan, Betaglukan, Hlíva ústřičná. 

Bakteriální lyzáty

Jde o preparáty připravené z částí bakterií, které nejčastěji způsobují nemoci horních cest dýchacích či urogenitálního traktu. Působí trochu jako očkování, při kontaktu s nimi tělo zvyšuje svou výkonnost v boji s nemocí. Některé z nich jsou na předpis, jiné pak volně prodejné (Imunostim, Candivac, Urivac). 

 

„Tyto preparáty nebudou mít pravděpodobně vliv na boj s virem, ale mohou být prospěšné pro znovuobnovení rovnováhy imunitního systému. Jejich užívání bychom však měli konzultovat s lékařem,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví.

Kolostrum neboli laktoferin

Tato bílkovina přirozeně obsažená v mateřském mléce působí v těle protizánětlivě. Organismu pomáhá překonávat velkou fyzickou a psychickou zátěž. V lékárně ho koupíte pod názvem Colostrum.

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více