language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Jak se zbavit mykózy? Vyzkoušejte těchto 9 přírodních antimykotik

photo

Zdroj: https://cs.medlicker.com/1046-jak-se-zbavit-mykozy

 

Jak se zbavit mykózy? Vyzkoušejte těchto 9 přírodních antimykotik

Každý, kdo trpí na mykózy (onemocnění způsobená plísněmi - houbami) ví, jak těžké je se jich zbavit a jak nekonečný boj čeká každého, kdo se s nimi pustí do boje. V dnešním článku se podíváme na to jak se zbavit plísní s pomocí 9 přírodních léků.

Mykózy jsou velmi nepříjemné a bolestivé. I když vás většinou neohrožují na životě, mohou se negativně podepsat na vašem sebevědomí a psychice (například když vám smrdí nohy nebudou vás mít kolegové v práci asi moc v oblibě).

Existuje celá řada plísňových infekcí, přičemž mezi nejčastější patří mykózy nohou (tinea pedis/pedum), nehtů (onychomykóza) na rukách či nohou a kvasinkové infekce (kandidózy). Houby (plísně) ale mohou vyvolat i závažná onemocnění, jako je například zánět mozkových blan (meningitida).

K léčbě mykóz se velmi často používají speciální antimykotické krémy a masti (antimykotika = látky působící proti mykózám). Tyto krémy si můžete buď nechat předepsat od kožního lékaře a v řadě případů jsou k dispozici i jako volně prodejné, bez předpisu. Někdy vám mastička z lékárny pomůže, ale odborné studie stále více potvrzují, že řada přírodních léků proti plísňovým infekcím je mnohem účinnější než mastičky z lékárny.

Epidemie nadužívání antimykotik?

Pokud se na to podíváme z hlediska medicíny, tak nejrozšířenějším původcem mykóz je houba rodu Aspergillus. Zatím známe více než 185 druhů této houby, z nichž o 20 se ví, že dokážou vyvolat závažné mykózy u lidí, zvířat i rostlin. Nejznámější je Aspergillus flavus, který je přímým vyvolavatelem řady infekcí a nemocí u člověka.

Od Aspergillus flacus je již jen malý krůček k Aspergillus fumigatus, což je houba, která je nejčastější příčinou invazivní aspergilózy u lidí. Přestože se u lidí s normálně fungujícím imunitním systémem invazivní aspergilóza vyskytuje vzácně, je potřeba o ní vědět, protože u imunosuprimovaných osob (například lidí po transplantacích nebo osob, které se léčí s nádorovým onemocněním nebo z nějakého důvodu přišli o slezinu) může toto onemocnění propuknout nebo být příčinou dalších závažných problémů.

Přestože nedávno na trh přišly nová antimykotika (léky proti plísňovým - mykotickým infekcím) a syntetické prostředky na likvidaci plísní nevede to k ničemu jinému než k podstatnému zvýšení rezistence plísní na tyto léky.

Nejčastěji se jako účinné látky v antimykotických krémech používají azoly (1). Nicméně odborné studie prokazují, že u řady lidí azoly vyvolávají alergické reakce a lidé jsou na ně přecitlivělí a stále více se ukazuje, že přírodní prostředky jsou v léčbě mykóz často mnohem účinnější než běžná antimykotika.

Americká mikrobiologická společnost dospěla k závěru, že při používání těchto léčiv může docházet ke vzniku alergických reakcí a přecitlivělosti a shromáždila důkazy o systémových alergických reakcích na flukonazol. Z tohoto důvodujsou nyní lékaři velmi opatrní při předepisování azolových preparátů na léčbu mykotických infekcí. (2)

 

Dalším problémem azolů je riziko pro těhotné ženy. Nedávno byl proveden rozsáhlý test azolových antimykotik, které ženy v plodném věku často užívají, protože existuje podezření, že azoly mohou potlačovat tvorbu aromatázy, což je enzym, který se podílí na tvorbě hormonu estrogenu v těle.

Proto vědci testovali perorální antimykotické přípravky flukonazol a ketokonazol (perorální = ústy užívané) a místně aplikované přípravky ekonazol, bifonazol, klotrimazol, mikonazol a sulkonazol.

Výsledkem bylo zjištění, že některá léčiva s obsahem azolu mohou v těhotentství narušovat produkci estrogenu, což může negativně ovlivnit průběh těhotenství i plod. (3)

Další studie například ukazují, že vracející se (rekurentní) vulvovaginální kandidóza (VVK) stále zůstává závažným problémem, se kterým si klinická medicína moc neví rady.

Poslední epidemiologické studie navíc potvrzují, že mykotické infekce vyvolané jinými druhy kvasinek (Candidae) než je druh Candida Albicans jsou stále více odolnější vůči léčbě azolovými preparáty a právě tyto druhy kvasinek jsou považovány za původce rekurentních vulvovaginálních kandidóz.

To je jenom další ukázka toho, jak vědecký výzkum postupně potvrzuje, že syntetická léčiva nejsou často schopna dobře léčit plísňová (mykotická) onemocnění. (4)

Dobrou zprávou je naopak to, že odborníci nyní zjišťují (a hlavně uznávají), že přírodní možnosti léčby mykotických infekcí fungují a že se některé přírodní látky používají k výrobě antimykotických krémů a mastí již od dob starověké Číny.

Z hlediska účinků proti plísním jsou za nejlepší přírodní produkty považovány rostlinné esenciální oleje, které by se mohly stát možností jak vyrábět bezpečnější a účinnější přírodní antimykotika.

Přestože je i při používání jakýchkoli esenciálních olejů důležité být opatrný, stejně jako při užívání jakýchkoli nových časem neprověřených léčiv, je dobrým znamením, že většina esenciálních olejů patří mezi skupinu látek, kterým se říká “látky všeobecně považované za bezpečné.” Esenciální oleje tedy představují jednu ze slibných možností získání přírodních antimykotik, ovšem existuje i řada dalších přírodních léčiv na léčbu mykóz, z nichž většinu máme doma v kuchyni skoro všichni. (5)

9 nejlepších přírodních léků proti mykózám

1. Jogurty a probiotika

Vagina je domovem řady zdraví prospěšných mikrobů, které udržují přirozenou rovnováhu vnitřního prostředí a drží nemoci vyvolávající agens, jako jsou například kvasinky, na uzdě. Kvasinky většinou vystrčí růžky a začnou se množit v případě, kdy dojde k porušení této přirozené rovnováhy, například po užívání antibiotik nebo hormonálních přípravků. Používání jogurtů nebo probiotik (například kombuchy) se stalo běžným přírodním způsobem léčby vaginálních kvasinkových infekcí. Smyslem této léčby je obnovení přirozené rovnováhy vnitřního prostředí v pochvě na základě “doplnění” a podpoře množení “zdraví prospěšných baktérií”.

Již v roce 2003 byla publikována klinická hodnocení, která prokázala, že dodání baktérií Lactobacillus (takzvaná rekolonizace) do pochvy se ukazuje jako slibný způsob léčby kvasinkových infekcí. Přestože je potřeba provést ještě další klinické studie, již dnes víme, že pravidelná konzumace zdraví prospěšných baktérií tělu neškodí a naopak mu velmi prospívá. (6).

Je důležité poznamenat, že rozhodně není vhodné jogurt “aplikovat” přímo do pochvy, protože to by naopak mohlo vést ke zhoršení zánětu nebo ke vzniku řady komplikací.

2. Česnek

Řada odborných studií prokázala, že česnek, kromě řady jiných výhod, účinně působí proti plísňovým infekcím. Některé ženy tvrdí, že se jim podařilo kvasinkovou infekci pochvy vyléčit vkládáním stroužku česneku dovnitř pochvy na noc, ale neexistují žádné vědecky ověřené důkazy, že by to takto opravdu fungovalo.

Česnek

Klinické studie ale prokázaly, že česnek účinně působí proti mykózám nohou, a že je dokonce lepší než běžně prodávaná antimykotika, jako například Lamisil. (7)

Klinická hodnocení prokazují, že za léčebné účinky proti mykózám vděčí česnek látce zvané “ajoen”, která zvlášť dobře účinkuje proti houbám, způsobujícím mykózy nohou. (8)

3. Oreganový esenciální olej

Oreganový olej je účinné rostlinné antibiotikum. Časopis Journal of Medicinal Food (časopis pro léčivé rostliny) zveřejnil studii, která hodnotila vliv esenciálního oreganového oleje na plísňové infekce, vyvolané baktériemi a výsledkem bylo, že oreganový olej má významné antibakteriální účinky a působí proti pěti druhům škodlivých baktérií, které mohou plísňová onemocnění vyvolat.

Proč je oreganový olej tak skvělý?

Až 71% objemu oreganového oleje je totiž tvořeno účinnými protizánětlivými látkami ze skupiny fenolů. Mezi ty nejúčinnější z nich patří thymol a karvakrol. Přestože je oregano velmi účinným přírodním antibiotikem, je potřeba ho používat opatrně a s rozmyslem.

Může totiž vyvolat pocit pálení a je potřeba ho pořádně naředit vhodným základním olejem. I tak nedoporučujeme nanášet tento olej na citlivá místa na těle. (9)

4. Tea tree olej

Řada klinických studií prokázala, že tea tree oleje účinně působí proti kvasinkovým infekcím. Tea tree olej byl experimentálně testován v léčbě vaginálních mykóz způsobených jak kmeny Candida albicans, které dobře reagují na léčbu ostatními antimykotiky (flukonazol a itrokonazol), tak kmeny Candida albicans, které jsou na tato antimykotika rezistentní.

V in vitro studiích byl tea tree olej velmi úspěšný v boji proti všem testovaným kmenům kvasinek, přičemž jeho použití na kvasinkovou infekci pochvy laboratorních potkanů vedlo v porovnání s běžně užívanými antimykotiky k mnohem rychlejšímu vyléčení.

Tea tree olej účinkoval jak na mykózy způsobené kmeny Candida albicans citlivými na flukonazol, tak na kmeny Candida albicans, které jsou na flukonazol rezistentní. (10)

5. Kokosový olej

Kokosový olej má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a podporuje imunitu. Kromě léčebných vlastností se také dobře uplatní v domácnosti (třeba na uvolnění zaseklých mechanismů).

Ostatně nedávno jsme o 77 možnostech použití kokosového oleje napsali článek, který si můžete přečíst zde.

V léčbě plísňových onemocnění je kokosový olej neocenitelným pomocníkem. Kvasinky a plísně se vyskytují prakticky na všech sliznicích lidského těla a zejména ve střevech, ovšem jen málokdy způsobují problémy, pokud nedojde k jejich “přemnožení” a nezačnou růst.

Kokosový olej na kameni

V takové situaci nastává vhodný čas na nasazení přírodních antibiotik, jako je například kokosový olej. Vzhledem k tomu, že nadměrný příjem cukrů, stres nebo celkové oslabení imunitního systému mohou vyvolat růst plísní, může být onychomykóza (plíseň nehtů) jen vnějším důsledkem toho, že uvnitř těla došlo ke zmnožení plísní a ke vzniku systémové mykózy.

Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, které účinně likvidují plísně. Tyto zvláštní druhy tuků působí nejen proti plísním, ale také proti virům a baktériím a jsou vhodné pro léčbu plísní na nehtech dolních i horních končetin i k léčbě řady dalších plísňových chorob. Je možné je používat jak perorálně (ústy) tak místně (přímo aplikovat na postižené místo). (11)

6. Koprový olej

Koprový olej se v ajurvédské medicíně používá již tisíce let. Kopr má antibakteriální účinky, které se dobře uplatní i při léčbě plísňových onemocnění a může se tak stát dalším vhodným kandidátem na výrobu přírodních prostředků proti mykózám.

Kopr

Esenciální olej získaný z koprových semen (Anethum graveolens L.) narušuje permeabilitu plazmatické membrány baktérií, což může pomoci při likvidaci těch baktérií, které vyvolávají růst plísní. (12) (13)

7. Vyřaďte cukry a plísňotvorné potraviny z vašeho jídelníčku

Omezením cukrů a rafinací upravovaných sacharidů dokáže významně potlačit riziko vzniku plísňových infekcí v organizmu. Důvodem je to, že plísně a kvasinky se živí cukry, které kvašením (fermentací) přeměňují na alkohol a na ještě toxičtější látku, acetaldehyd.

Když se zbavíte závislosti na cukru a snížíte denní konzumaci cukru, sníží se tím množství cukru, které budou mít kvasinky a další plísně ve střevech k dispozici jako “potravu”. Tím je udržíte na uzdě.

O vhodných a nevhodných sacharidech si můžete přečíst v tomto článku.

Je potřeba si uvědomit, že přemnožení kvasinek ve střevě vede ke vzniku onemocnění známého pod názvem syndrom děravého střeva, což vyvolá reakci imunitního systému. Je proto nejlepší nejíst žádné průmyslově vyráběné potraviny a cukry, a to ani sýry, alkoholické nápoje, houby či maso. Možná je to těžké a složité, ale je to tak.

Obilniny a zeleninu s vysokým obsahem sacharidů je potřeba jíst také s mírou.

Zaměřte se na syrovou nebo párou upravenou zeleninu a na libové maso. (14)

Další informace o speciální protikvasinkové a protiplísňové dietě najdete zde.

8. Kyselina kaprylová

Kyselina kaprylová má antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Posiluje imunitní systém a běžně se používá jako složka fungicidních (houby a plísně likviducjících) přípravků. Kyselina kaprylová přirozeně pomáhá omezit růst kvasinek v gastrointestinálním traktu, což umožňuje přežití zdraví prospěšných baktérií. Je možné jí užívat perorálně (ústy) jako prevenci nerovnováhy střevní mikroflóry.

9. Kyselina boritá

Kyselina boritá má antibakteriální účinky a představuje skvělý a cenově dostupný domácí lék na léčbu mykotických infekcí.

Odborné studie potvrzují, že čípky s obsahem kyseliny borité jsou velmi účinné v boji proti kvasinkovým infekcím, zejména těm vyvolaným kmeny Candida. Jedna klinická studie dokonce prokázala, že čípky kyseliny borité aplikované do pochvy na noc po dobu 7 až 10 dní dokáží vaginální mykózu vyléčit až v 92% případů. A to je velká úspěšnost!

Časopis Diabetes Care (péče o diabetiky) také uvedl, že vaginální čípky s obsahem kyseliny borité jsou v léčbě kandidóz (kvasinkových infekcí vyvolaných kmeny Candida) u žen - diabetiček, jsou dokonce účinnější než užívání léčiv s obsahem azolů. Časopis Journal of Women’s Health (Zdraví žen) dokonce napsal, že kyselina boritá je bezpečný alternativní způsob léčby i pro mykózy, které jsou způsobeny jinými kmeny než je Candida albicans a vrací se více než 4 až 5 x za rok.

To vypadá úžasně, ale přesto je potřeba si uvědomit, že kyselina boritá někdy může způsobit pálení v pochvě, a proto je potřeba jí dostatečně naředit a vždy se o jejím užívání poradit s lékařem. Navíc v případě požití ústy se jedná o toxickou a zdraví nebezpečnou látku a nesmí být často používána v těhotenství. (15) (16)

Proto než začnete tento způsob léčby používat, vždy se nejdříve poraďte s lékařem.

Historie antimykotik a léků proti plísňovým onemocněním

Až do 40. let minulého století bylo známo relativně málo antimykotik a léků pro léčbu systémových plísňových infekcí. K jistým objevům došlo až při zkoumání nedostatku biotinu u živočichů a mikrobů. Ovšem tehdy to nevzbudilo prakticky žádnou pozornost.

V polovině sedmdesátých let Vanden Bossche objevil jiný azol s antimykotickými účinky, který blokoval příjem purinů do plísní vyvolaných kvasinkami rodu Candida (puriny jsou látky, které jsou nutné pro buněčné dělení a pokud je buňka nemá, přestává se množit).

To vedlo k vytvoření celé řady nových léků proti plísním, na základě čehož došlo k obrovskému pokroku v lékařské mykologii. A to i přes to, že tato léčiva měla závažné nežádoucí účinky. (17)

Výzkum pokračoval a vědci se zaměřili na hledání nových a méně toxických antimykotik. To vedlo na počátku osmdesátých let minulého století k objevení nových azolů. Ovšem ten pravý boom nastal až v devadesátých letech minulého století, kdy byly objeveny látky flukonazol a itrakonazol, které vykazují široké spektrum antimykotických účinků.

Nakonec bohužel došlo k tomu, že se ukazují značná omezení a problémy související s klinickým používáním těchto léčiv, došlo ke vzniku rezistence, tato antimykotika vyvolávají nebezpečné interakce s ostatními léčivy a mohou v těle vyvolat pěknou paseku. (18)

Výzkum sice nadále probíhá a farmaceutické firmy se snaží přicházet s novými a lepšími léky, které by se dokázaly lépe vypořádat s rezistentními i novými, dosud neznámými patogeny. I tak se ovšem zdá, že přírodní léky jsou v této oblasti úspěšnější, vykazují lepší antimykotické účinky a jsou bezpečnější než běžná léčiva.

To samozřejmě neznamená, že byste měli všechny antimykotické krémy hodit do koše a používat jen přírodní léky. Vždy je nutná porada s lékařem a dobrý lékař vám dokáže říci pravdu a poradit tak, aby se váš problém vyřešil. Třeba na čas bude nutné používat silná průmyslově vyráběná antimykotika a po čase je bude možné nahradit přírodními léky, ale vždy je nutné dodržovat pokyny a rady lékaře a vybrat si takového, který umí poradit a není v područí “systému”.

Na co si dát při používání přírodních antimykotických léčiv a krémů pozor

Sprchování. Sprchování není na kvasinkové infekce příliš vhodné, protože nadměrné mytí a používání různých prostředků může narušit zdravou bakteriální mikroflóru v pochvě a vést paradoxně ke zhoršení kvasinkové infekce. Navíc může dojít k tomu, že si kvasinkovou infekci při mytí zanesete z pochvy na děložní krček a odtud se dostane do dělohy, takže to nepřehánějte.

Sprcha

Ještě horší variantou je používat ocet. Ten může způsobit závažné poškození stěn pochvy.

Některá antimykotika, která vám předepíše lékař, mohou způsobit poškození jater. Proto vždy pečlivě čtěte příbalový leták a používejte je tak jak bylo doporučeno (nepřekračovat dávky).

Přestože řada rostlin a esenciálních olejů dobře působí proti mykózám, je potřeba si uvědomit, že i přírodní látky mohou ovlivňovat účinky léčiv a jiných látek, které užíváte. Proto je vždy nutné vyhledat lékaře a poradit se s ním, a to i v případě, že budete užívat jenom přírodní léky. To platí pro všechny a zejména pro lidi, kteří trpí chronickými nemocemi a mají oslabený imunitní systém, protože u nich se mykózy a plísňová onemocnění vyskytují velmi často.

 

Poznámka: Allivictus, produkt z poctivého českého a slovenského česneku, vyzrálý česnekový extrakt, je doplněk stravy. Není lékem ani léčivem.

 

 

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více