language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Česnek ani alkohol proti koronaviru nechrání, přenos potravinami je nepravděpodobný

Zdroj: https://www.vitalia.cz/clanky/cesnek-ani-alkohol-proti-koronaviru-nechrani-prenos-potravinami-je-nepravdepodobny/

 

Česnek ani alkohol proti koronaviru nechrání, přenos potravinami je nepravděpodobný

 3. 3. 2020

Přenos potravinami je v případě onemocnění COVID-19 koronavirem SARS-CoV-2 nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.

Doba čtení: 3 minuty

Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) trvale sleduje vývoj respiračních nemocí způsobených koronavirem (onemocnění se označuje jako COVID-19, nový koronavirus je nyní nazýván SARS-CoV-2), které byly poprvé identifikovány ve Wu-chanu v provincii Hubei v Číně, a jejich potenciál šíření i prostřednictvím potravin.

 

Co je koronavirus

Koronaviry jsou rodina virů, které obvykle způsobují respirační onemocnění. Patří k nim viry, které způsobují běžné nachlazení a závažnější onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV).

 

Může se virus přenášet potravinami?

Podle dosud dostupných informací hodnotí odborníci přenos koronaviru prostřednictvím potravy jako nepříliš pravděpodobný: „Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV a dalšími respiračními viry (například ptačí chřipkou) naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka. Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují,“ uvádí prof. Jiří Ruprich, vedoucí CZVP.

Přesto odborníci i v tomto ohledu doporučují minimalizovat zdravotní rizika. Každý by měl praktikovat obvykle doporučovanou hygienu a další opatření na ochranu před infekcemi. To zahrnuje řádné hygienické návyky při přípravě pokrmů.

5 klíčových zásad pro bezpečné potraviny

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby znalost těchto zásad byla jedním ze základních pilířů nutričního a zdravotního vzdělávání.

1. Čistota a hygiena

  • Umývejte si ruce vždy před manipulací s potravinami a často během přípravy jídel.
  • Umývejte si ruce vždy po použití toalet.

Galerie: Jak si umýt ruce, abychom se zbavili virů a bakterií

  • Důkladně umývejte, případně desinfikujte plochy a nástroje sloužící k přípravě jídel.
  • Chraňte kuchyňské prostory před hmyzem, hlodavci a dalšími organismy.

2. Důsledné oddělování syrových a vařených potravin

  • Odděleně od ostatních potravin skladujte syrové maso, drůbež a mořské plody.
  • Pro úpravu a zpracování syrových potravin používejte zvláštní nástroje, nádoby, pracovní plochy.

3. Dokonalá tepelná úprava

  • Dobře tepelně upravujte zejména maso, drůbež, vejce a mořské plody.
  • Hotová ohřívaná jídla podávejte jen tehdy, jestliže jste si jisti, že bylo dosaženo teploty min. 70 °C (doporučuje se používat teploměr).

4. Skladování potravin za bezpečné teploty

  • Nenechávejte uvařené jídlo při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
  • Uvařené a rychle se kazící potraviny skladujte při teplotě do 5 °C.
  • Uvařené jídlo udržujte před servírováním přikryté při teplotě alespoň 60 °C.
  • Neskladujte potraviny v chladničce příliš dlouho, snažte se používat co nejčerstvější suroviny.
  • Nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě.

5. Používání čisté pitné vody a čistých surovin

  • Při přípravě potravin používejte čistou pitnou vodu.
  • K přípravě jídel vybírejte čerstvé a zdravé suroviny.
  • Vybírejte a preferujte hygienicky bezpečné potraviny (např. pasterované mléko).
  • Zeleninu a ovoce pečlivě umývejte, zvláště před konzumací za syrova.
  • Nepoužívejte potraviny s prošlým datem spotřeby.

„Dobrá hygiena a hygiena jsou důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni,“ uvádí SZÚ.

Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.

Česnek ani alkohol proti viru nechrání

Kolem onemocnění COVID-19 a nákazy koronavirem se objevuje řada nepodložených informací, odborníci mnohé z nich vyvrací. Některé se týkají právě potravin a jejich údajně preventivního či léčivého potenciálu.

Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo přehled častých mylných tvrzení, která uvádí na pravou míru:

Koronavirus na pravou míru

  • alkohol – není ochranou před koronavirem,
  • česnek – nechrání před nákazou koronavirem,
  • chlor – virus nezabíjí,
  • poštovní zásilky – z Číny ani dalších zasažených oblastí virus nešíří,
  • roušky – zdravé lidi neochrání, jsou vhodné pro osoby s respiračními problémy,
  • nosní kapky – či kloktání nefungují proti nákaze,
  • antibiotika – proti virům nezabírají, jsou určena na bakteriální onemocnění,
  • lék na koronavirus – zatím neexistuje.
Širší informace o problematice jsou k dispozici na webu SZÚ a MZ ČR.

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více