Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů
Věděli jste, že vědci pracují na spraji, který ochrání nosní sliznici - lépe než rouška?
Přenos potravinami je v případě onemocnění COVID-19 koronavirem SARS-CoV-2 nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.
Koronaviry jsou rodina virů, které obvykle způsobují respirační onemocnění. Patří k nim viry, které způsobují běžné nachlazení a závažnější onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV).
Podle dosud dostupných informací hodnotí odborníci přenos koronaviru prostřednictvím potravy jako nepříliš pravděpodobný: „Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV a dalšími respiračními viry (například ptačí chřipkou) naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka. Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují,“ uvádí prof. Jiří Ruprich, vedoucí CZVP.
Přesto odborníci i v tomto ohledu doporučují minimalizovat zdravotní rizika. Každý by měl praktikovat obvykle doporučovanou hygienu a další opatření na ochranu před infekcemi. To zahrnuje řádné hygienické návyky při přípravě pokrmů.
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby znalost těchto zásad byla jedním ze základních pilířů nutričního a zdravotního vzdělávání.
Galerie: Jak si umýt ruce, abychom se zbavili virů a bakterií
„Dobrá hygiena a hygiena jsou důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni,“ uvádí SZÚ.
Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.
Kolem onemocnění COVID-19 a nákazy koronavirem se objevuje řada nepodložených informací, odborníci mnohé z nich vyvrací. Některé se týkají právě potravin a jejich údajně preventivního či léčivého potenciálu.
Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus