language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

7 bylinek, které dokážou snížit vysoký krevní tlak

photo

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/7-bylinek-ktere-dokazou-snizit-vysoky-krevni-tlak-54373?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

7 bylinek, které dokážou snížit vysoký krevní tlak

KATEŘINA HÁJKOVÁ
11. 3. 2019
 
Strašák vysoký krevní tlak. Tichý vrah zvyšující riziko infarktu, mrtvice, cukrovky, metabolického syndromu a potíží se zrakem i ledvinami. Snížit jej lze i přírodní cestou. Pomůže vám těchto sedm rostlin – bylinek a koření.
 

Pro plíživost a nenápadnost příznaků bývá vysoký krevní tlak neboli hypertenze označován jako „tichý vrah“. Přitom se s touto závažnou zdravotní obtíží v současnosti potýká téměř pětina populace – za rizikové jsou považovány hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Pro soustavné snižování krevního tlaku bývají odborníky předepisovány léky a doporučována změna životosprávy. „Vysoký tlak se dá velmi dobře regulovat úpravou jídelníčku. Bylinky napomáhají a já je hojně využívám a doporučuji,“ potvrzuje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Brna. 

 

Přírodou proti vysokému tlaku

Se změnou životosprávy souvisí mimo jiné také zařazení přírodních produktů, které mohou krevní tlak snižovat. S bylinkami i kořením však nakládejte obezřetně – ve velkém množství mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Třebaže fungují především jako podpůrná léčba, poraďte se o jejich aktivním zařazování raději s lékařem.

Která přírodní léčiva vám mohou pomoci snížit vyšší krevní tlak?

1. Bazalka

Oblíbená bylinka si skvěle rozumí s různými potravinami, navíc obsahuje eugenol, který blokuje určité látky stahující krevní cévy – a právě to může podle studií vést k snižování krevního tlaku. „Bazalka má i řadu dalších účinků pro podporu mozkové činnosti a zlepšení imunity,“ dodává Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy, která bazalku ráda využívá ve směsi provensálského koření. Chcete to vyzkoušet? Ochutnejte provensálské telecí na smetaně a bazalku přidávejte do těstovin, polévek, salátů nebo pečení. Jako optimální denní porce poslouží pár lístků nebo menší hrst sušené bylinky.

Bazalka obsahuje látky snižující krevní tlak. Přidávejte ji do těstovin, pečení i salátů

2. Kardamon

Studie zkoumající u 20 osob zdravotní účinky indického koření kardamom zaznamenala snížení hodnot krevního tlaku poté, co jedinci dvakrát denně po dobu 12 týdnů užívali 1,5 gramu kardamomového prášku. Vyzkoušejte to také a osvěžte jím polévky a dušené i zapečené pokrmy. Výtečné je toto koření v sladké kuchyni. Ochutnejte obrácený švestkový koláč s medovým karamelem nebo kardamom přidejte do čokoládové pěny jen ze dvou surovin.

3. Česnek

Klasika, která neomrzí. Starý dobrý česnek. V těle zvyšuje obsah oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy. Tím umožňuje volný průtok krve a snižuje krevní tlak. Optimální porce je jeden stroužek každý den. Přidávejte  ho do polévek, salátů, pomazánek, dresinků, jen tak na topinku... 

Česnek zvyšuje v organismu množství oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy

4. Hloh obecný

V tradiční čínské medicíně je pro snížení krevního tlaku užíván hloh obecný. Zdá se, že jeho výtažky mají pro zdraví kardiovaskulárního systému celou řadu skvělých přínosů – mezi ně patří i snižování krevního tlaku a cholesterolu. Dopřejte si jej jako čaj z hlohových lístků nebo zakupte přímo v lékárně tekutý extrakt, případně pilulku. Přesný recept na čaj z hlohu a výčet všech jeho účinků najdete v článku Čaj, který umí snížit krevní tlak.

5. Zázvor

Štiplavý, řízný, aromatický... Podle výzkumů zlepšuje krevní oběh, uvolňuje svaly kolem cév a snižuje krevní tlak. Všestranný zázvor. Můžete jej přidávat do sladkých i slaných pokrmů i do čaje – stačí přibližně třícentimetrový kousek oddenku na porci, více rozhodně ne. „U zázvoru a česneku si dávejte pozor na jejich zahřívací účinky, které mohou způsobit podráždění žaludku či žlučníku,“ upozorňuje Radka Pamětická. Skvělá zpráva je, že zázvor lze vypěstovat snadno i doma.

Zázvor zlepšuje krevní oběh, uvolňuje svaly kolem krevních cév a snižuje krevní tlak

6. Levandule

Levandule má výraznou vůni, díky níž se ve Francii používá k zahánění škorpionů. U nás bylinku využijete spíš pro podporu zdravého srdce. Bylo prokázáno, že její výtažky mají potenciál snižovat srdeční tep i krevní tlak – poptejte se po nějakém doplňku stravy s levandulí v lékárně. Její listy lze použít stejně jako rozmarýn – do pečiva nebo při zapékání. Na porci postačí menší hrst. Jak si vyrobit levandulový čaj nebo limonádu?

7. Kočičí dráp

Pro léčbu hypertenze i neurologických poruch byl v tradiční čínské medicíně používán i kočičí dráp. Podle výzkumů snižuje krevní tlak působením na vápníkové kanály v buňkách. Seženete jej ve formě doplňku stravy ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více