language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Desatero rostlin, které odpuzují komáry - česnek samozřejmě také!

zdroj: https://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/clanek/desatero-rostlin-ktere-odpuzuji-komary-40325746#seq_no=2&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=OXirvvyPJWC-202006071039&source=article-detail

 

Desatero rostlin, které odpuzují komáry

7.6.2020, 9:23
Novinky
 

Léto je za dveřmi a s ním nejenom radovánky, ale i jeho negativa. K těm největším patří otravné nálety komárů. Předejděte jim letos výsadbou rostlin, které slouží jako přirozené repelenty. Stačí je jen strategicky rozmístit na parapety, kolem domu a po zahradě. Víte, které to jsou?

 

Komáři dokážou léto pořádně znepříjemnit. Jedním ze způsobů, jak se jich zbavit, je výsadba repelentních rostlin na zahradě, balkoně i do truhlíku za okno. 

To, čemu dnes říkáme vznešeně repelentní rostliny, znaly už dávno naše babičky, akorát jim tak neříkaly. Místo toho hleděly, aby je měly vždy po ruce a v dostatečném množství.

Bylo to nejenom pro jejich mnohdy hezký vzhled, ale právě proto, že byly příjemně aromatické, což na rozdíl od lidí komáři vnímají jako odpuzovač. Mnohé z takto užitečných rostlin jsou navíc byliny, jež dobře využijeme i při vaření v kuchyni.

Na obranu proti komárům tak hledáme rostliny, které komáry odpuzující vonné silice odpařují z ploch svých listů.

Pelargonie, zvláště ty vonící po citronu

Mezi nejrozšířenější okrasné repelenty patří muškáty, jinak pelargonie. My se zaměříme na ty, jejichž listy voní po citronu, ideální proto bude Citriodorum, Citronella a Lemon Rose.

Muškáty budou dobře prospívat na slunném stanovišti. Před další zálivkou je vždy potřeba nechat zeminu trochu vyschnout, aby se nepřemokřily a neuhnívaly jim kořeny. Muškáty ocení občasné přihnojení. Na zimu je třeba rostliny přemístit na chladné místo, které ovšem nepromrzá, a snížit jim zálivku.

Citronová tráva

Tato exotická rostlina známá i jako voňatka či citronela nalezne využití nejenom jako repelent, ale i jako přísada v kuchyni. Pěstovat ji můžeme v květináči, jako pokojovku.

Vyhovovat jí budu slunné místo, v teplých měsících ji můžeme umístit na balkon či na parapet. Na zimu ale musí zpátky, do tepla v pokoji. Vyhovovat jí bude propustný substrát a dostatečně velký květináč. Pozor, není to drobeček, trsy citronové trávy mohou dorůst až do výše jednoho metru.

Meduňka lékařská

Po citrusech voní i třetí rostlina, kterou využijeme v kuchyni, například na přípravu šálku dobrého čaje. Meduňka je trvalka, která bude dobře prospívat jak na záhoně, tak v květináči, v hlinitopísčité půdě. Má hluboké kořeny (rostou do hloubky 20-30 cm), je proto potřeba volit dostatečně velký květináč.

Umístíme ji na slunná stanoviště, dobře si povede ale i v polostínu. Na zimu záhon s meduňkou zakryjeme například chvojím, aby nezamrzla.

Máta peprná

Také další bylinka, jíž využijeme i při odpuzování komárů, je notoricky známá. Mátu peprnou můžeme opět pěstovat na záhonku, ale i v květináči za oknem. I máta je trvalka, kterou je dobré na zimu chránit přikrývkou z chvojí.

Pozor, má-li dobré podmínky, je poněkud agresivní ve svém růstu a tak je třeba ji důsledně omezovat, aby ze záhonu nevytlačila jiné rostliny.

Rozmarýn

Drobné stálezelené keříky rozmarýnu si budou nejvíce libovat v květináči na okně, kde je můžeme mít po celý rok. V létě jim ale můžeme dopřát pobyt na čerstvém vzduchu, například na balkoně. Mají raději sušší prostředí, umístění na světle, ovšem nikoli v průvanu.

Podobně jako u pelargonií dáváme pozor se zálivkou, i rozmarýn je citlivý na přemokření. S pelargoniemi může rovněž i přezimovat.

Bazalka

Také další bylina používaná hojně v kuchyni pomáhá odpuzovat komáry. Jednoleté bazalky si můžeme vypěstovat ze semínek sami, anebo je můžeme pořídit už rovnou v květináči na jaře a v létě v obchodech. Pokud si je chceme předpěstovat doma, můžeme začít sít už v únoru.

Kdo chce bazalku sít rovnou na záhonek, počká si až po zmrzlých, v květnu. Bazalka je choulostivá na prochladnutí a má ráda vlhko. V květináči ji můžeme mít celoročně doma, v létě ji můžeme přemístit na balkon. Pozor ale, zpočátku ji dáváme jen do polostínu, aby si pozvolna zvykla na sluneční přímé světlo a nespálila se.

Měsíček lékařský

Než využijeme měsíček pro přípravu nejrůznějších domácích léčivých přípravků, pomůže nám ještě s odpuzováním komárů. A nejenom to. Říká se, že kdo pěstuje měsíček v blízkosti brambor, nemusí se obávat háďátka. To jen potvrzuje, jak účinným odpuzovačem škodlivého hmyzu tato roztomilá, žlutě kvetoucí rostlina je.

Této jednoletce se bude dobře dařit v propustné vápenité půdě na záhonku i v květináči. Nejraději má slunná místa.

 

Levandule

V květináči a na záhoně můžeme pěstovat i další výrazně aromatickou bylinu, levanduli. Vyžaduje sušší, slunné prostředí. Pěstujeme ji proto v propustné půdě, levandule vytváří keříky 20, ale i 60 cm vysoké.

Podobně jako měsíček či mátu mají levanduli rádi motýli. Naopak, její intenzívní vůně komáry odpudí. Tak jako její usušené snítky moly v šatníku.

Šanta kočičí

Vysazením šanty kočičí uděláte radost zejména svým kočkám. A, popravdě, nejenom těm vlastním. Naopak, komáři se jí budou obloukem vyhýbat. Šanta si bude lebedit na slunném stanovišti s propustnou půdu. Za suchého počasí je třeba ji pravidelně zalévat.

Rozmnožovat ji můžeme vrcholovými řízky anebo vypěstovat ze semínek. Ta sejeme opět až po zmrzlých. Pozor! Láska koček k šantě není jen nějaká pověra. Rády do ní uléhají a třou se o ní. Mladé rostlinky proto musíme zpočátku chránit, například příklopem z pletiva, který bude propustný, ale unese náruživou pozornost koček.

Česnek

Tak jako se doplňuje tato zelenina často v kuchyni, tak se doplňuje i coby repelentní rostlina. Má i podobné požadavky na pěstování - lehkou půdou, která se nezamokřuje.

Stroužky česneku sázíme buď na jaře, od března do května, anebo na podzim, před zamrznutím půdy. Dbáme na to, aby každý stroužek směřoval koncem, kde byly kořínky, dolů. Stroužky sázíme hlouběji, mělo by nad nimi být 4-6 centimetrů půdy.

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více