language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Jak dobře vysadit a kvalitně vypěstovat vlastní česnek?

photo

Zdroj: hobbyinstory.cz

Výsadba česneku: Pozor na nejčastější chyby, kterých se mnozí dopouští

Abyste sklidili krásné paličky česneku, je třeba tu správnou sadbu zasadit ve správný čas
 
Asi nám dáte za pravdu, že bez česneku se neobejde žádná hospodyňka. Pravý český česnek dokáže divy nejen v kuchyni, ale pomáhá také při nachlazení. Abychom sklidili opravdu kvalitní paličky, je potřeba vědět, jaké podmínky jsou k jeho pěstování ideální.
 
Abyste sklidili krásné paličky česneku, je třeba tu správnou sadbu zasadit na správné místo a ve správný čas. Pranostika sice radí sázet česnek na svatého Havla, ale mnohem důležitější je řídit se aktuální teplotou.

Kdy sázíme česnek?

Česnek miluje chlad a zimu. Stroužky sázíme na konci podzimu, kdy hlídáme teplotu, protože bychom ho měli vysadit těsně předtím, než půda zamrzne. Lépe je česnek sázet v prosinci než v září. Neměli byste jej sázet dříve, než teplota půdy trvale klesne pod 9 °C, protože při vyšších teplotách rostliny napadá „fuzariová hniloba“, která spolu s dalšími patogeny později způsobuje vadnutí a odumírání rostlin. Sázet můžete i během zimy, pokud to stav půdy dovolí. Čím dříve sázíte, tím do větší hloubky: v prosinci stačí hloubka 4 cm, ale v září alespoň 8 cm. 

Jarní druhy česneku pak sázíme od března do května. Česnek zasadíme do vyhloubených rýh tak, aby nad vrcholkem stroužku bylo 4 až 6 cm země. Řádky jsou od sebe vzdálené 25 až 30 cm, stroužky v řádcích 10 až 12 cm.

Česnek je dobré namořit

Před vysazením česneku je vhodné sadbu preventivně namořit přípravkem proti škůdcům a houbám, zvláště pokud se vám už dříve na zahrádce objevily. Česnek je oblíbeným terčem vlnovníku česnekového nebo háďátka zhoubného. Před sadbou proto namočte stroužky, které budete sázet, do vhodného přípravku na moření. Česnek do něj namočte na 6-12 hodin, poté bude úroda před parazity chráněna.

Pozor na nejčastější chyby

Česneku se nejlépe daří v hlubších a spíše lehčích půdách s dobrým obsahem humusu. Zamokření nesnáší. Abychom předešli přenášení chorob a škůdců, sázíme česnek po sobě na stejné místo nejdříve za 4 až 5 let. Také jej nepěstujeme na záhonech, kde byly jako předchozí kultura cibule, pór, brambory nebo rajčata.

Sklízení

Česnek vysazený na jaře se sice lépe uchovává a není tak náchylný k chorobám, přesto se spíše doporučuje podzimní výsadba. Česnek, který zasadíte v listopadu, navíc sklidíte dříve. Česnek sklízejte v létě, obvykle okolo července. Přesný čas poznáte podle typu česneku. Pozor. Pokud česnek necháte v zemi příliš dlouho, začne se rozpadat a špatně ho uskladníte.

Skladování a sušení

Česnek skladujte v suché a větrané místnosti, jinak by plesnivěl. K usušení česneku svažte k sobě 10 – 15 kusů, které ještě mají stonek, a zavěste je. Takto svázaný může posloužit i jako dekorace. Další tipy, jak skladovat česnek, aby vám vydržel lahodný co nejdéle.

Zdroj: https://m.instory.cz/hobby/3723-vysadba-cesneku-pozor-na-nejcastejsi-chyby-kterych-se-mnozi-dopousti.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více