language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Geniální všelék: Česnek! Jaké největší chyby, které ničí jeho účinky, v kuchyni děláme?

photo

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/genialni-vselek-cesnek-jake-nejvetsi-chyby-ktere-nici-jeho-ucinky-v-kuchyni-delame-40716

 

Geniální všelék: Česnek! Jaké největší chyby, které ničí jeho účinky, v kuchyni děláme?

MICHAELA TROCHOVÁ
29. 12. 2017
 
Jednou z nejhodnotnějších tuzemských superpotravin je bezesporu česnek. Posiluje imunitu, je považován za přírodní antibiotikum, chrání srdce i cévy, zahání cukrovku i rakovinu. Jenže stačí málo a jeho sílu můžete totálně zničit.
 

Alespoň jeden stroužek česneku byste si prý měli dopřát každý den a nebudete potřebovat doktory ani pilulky. „Česnek je známý jako přírodní univerzální lék, obsahuje přibližně 400 různých látek – k vitaminům A, C, E se přidává i hořčík nebo draslík a také sirné silice s antiseptickými účinky. I proto se mu občas přezdívá přírodní antibiotikum,“ vysvětluje Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti Racio.

 

 

Pravidla správného zacházení

Účinky česneku jsou široké a mimořádné, ovšem jedině v případě, že si ho dopřejete syrový a ideálně jen jemně podrcený. Podívejte se na nejčastější chyby, kterých se možná při úpravě či skladování nevědomky dopouštíte, a připravujete se tak zbytečně o přínosné zdravotní účinky.

...autoři článku zapoměli na konzervaci jemně podrceného česneku v lihu = allivictus...

Tepelná úprava ničí živiny 

Zřejmě pro vás nebude novou informací, že tepelnou úpravou se v ovoci i zelenině ztrácejí některé hodnotné živiny. „Platí to i v případě česneku. Pokud chceme česnek používat, je lépe konzumovat ho čerstvý, nejlépe rozdrcený, protože tak účinné látky reagují nejlépe,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Česnek pro zdraví jezte pokud možno syrový.
 
...pro ty z Vás, kterým syrový dělá problém a "žlučníkáře" je tady allivictus

Místo krájení česnek raději podrťte

Česnek nikdy nestrouhejte ani nekrájejte starým kovovým nožem. Při kontaktu s železem se totiž podporuje oxidace některých vitaminů, zejména „céčka“, blahodárného pro imunitu a proti buněčnému stárnutí. Když už česnek potřebujete pokrájet najemno, použijte nerezový, keramický nebo antiadhezní nůž, mnohem lepší je však stroužky rozdrtit. Především ale nakrájený nebo podrcený česnek vždy co nejrychleji zpracujte, protože na vzduchu oxiduje a dochází v něm k přeměně některých hodnotných látek.

Přepálený česnek rovnou vyhoďte 

„Česnek by se měl vždy restovat pouze krátkou dobu, aby nezhnědl a nezhořkl,“ radí Věra Burešová. Uškodí to totiž nejen chuti, ale i zažívání. „Při vysokých teplotách, nebo jakmile potravina zhnědne a připálí se, dochází ke vzniku akrylamidu, látky, která nejen škodí trávicímu ústrojí, ale je i karcinogenní, a dokonce ovlivňuje nervový systém. Právě jejím snížením, a tím omezením zdravotních rizik, se zabývá i Evropská unie,“ dodává odbornice. Pro ženy je ještě rizikovější, neboť dokáže způsobit vývojové vady plodu či poškodit genetickou informaci.

Vaření s česnekem je radost, jen dávejte pozor na přepálení

Jestli jste o akrylamidu dosud neslyšeli, tak vězte, že je třeba začít ho brát skutečně vážně. Vzniká přirozenou cestou, a to při pečení, smažení či pražení potravin, které obsahují škrob a určité aminokyseliny. Provází ho typické zhnědnutí a charakteristický je například na dokřupava upečeném pečivu a sušenkách, zlatavých okrajích bramborových lupínků nebo u přepražených kávových zrn.

Už klíčí?

Česnek je nejlepší uchovávat v chladu, suchu a na temném místě. Klidně i v chladničce, ale v tom případě ho uložte do sáčku nebo krabičky, aby nebyl ohrožen vlhkostí. 

Co s česnekem, který už začal klíčit? „Vyhazovat ho nutně nemusíte, ale počítejte s tím, že česnek s klíčkem je hůř stravitelný,“ varuje Věra Burešová. Klíček a tvrdší srdíčko ovšem můžete vyjmout – to by mělo problém se stravitelností zlepšit.

 

K luštěninám raději obezřetně 

Těžká stravitelnost je vedle typického zápachu častou příčinou, proč někdo česnek odmítá. Benefity však nad nevýhodami převyšují, zkuste tedy jeho negativní účinky potlačit. „Česnek čistí střeva a ničí v nich špatné bakterie, takže dlouhodobě trávení zkvalitňuje,“ vysvětluje Věra Burešová a dodává: „Skutečně těžký může být pro lidi, kteří mají problém například se žlučníkem, neboť česnek zvyšuje produkci žluči v těle.“

Pozor také na kombinace s potravinami, které jsou těžké na trávení nebo nadýmají. Mezi ně patří houby, květák, brokolice, kapusta, zelí nebo většina luštěnin, ke kterým se česnek chuťově často velmi hodí. „Můžete je klidně kombinovat, pokud k nim ovšem použijete bylinky a koření, které působí proti nadýmání – například kurkumu, majoránku, kmín, fenykl či saturejku,“ radí odbornice.

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více