language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Které potraviny pomohou bojovat se zánětem?

photo

zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/ktere-potraviny-pomohou-bojovat-se-zanetem-70869

 

Které potraviny pomohou bojovat se zánětem?

 
 

Chronický zánět může tělo vysilovat dlouho a skrytě. Tohoto plíživého zabijáka se ale nevyplácí brát na lehkou váhu, protože může způsobit rakovinu. Předpokládá se, že stojí za většinou civilizačních nemocí. Které potraviny pomáhají se zánětem bojovat?

Akutní zánět je přirozenou obrannou reakcí organismu, když se chce zbavit něčeho, co do něj nepatří – ať už je to tříska nebo infekce. Díky němu se nastartuje růst buněk a obnova tkání. Pokud se ovšem zánět vrací a opakuje, přechází do chronické roviny a začíná být nebezpečný, může být i spouštěčem rakoviny.

A zrádné je, že nemusíte nic poznat. Na zánět v těle často upozorní jen špatné spaní, únava a úbytek energie. Pokud máte podezření, že máte v těle chronický zánět, neváhejte se poradit s lékařem, můžete tak předejít mnoha pozdějším potížím. Na vině může být stres, alkohol, kouření, hormonální antikoncepce, přibírání nebo narušení střevní mikroflóry. Vedle vyhýbání se těmto faktorům se v boji s chronickým zánětem můžete posilnit i určitými potravinami. 

 

1. Olivový olej

Vědci zjistili, že chemická látka nacházející se v extra panenském olivovém oleji zvaná oleocanthal působí podobně protizánětlivě jako ibuprofen. Panenský olivový olej je vhodný pro studenou kuchyni, skvěle chutná v kombinaci s rajčaty a mozzarellou nebo v zálivce s balzamikovým octem. Denně si dopřejte dvě lžíce.

Olivový olej působí proti zánětům podobně jako ibuprofen

2. Ananas

Bromelain je enzym, přesněji skupina enzymů, které se nacházejí v ananasu a působí protizánětlivě. Mimo to napomáhají regeneraci po operacích. Různé studie dále ukazují, že dokáží mírnit bolesti při revmatoidní artritidě nebo že mohou snižovat příznaky karpálního tunelu. Jako užitečné se ukazují též v prevenci řídnutí kostí a snižování rizika žaludečních vředů. Ananas by se měl na vašem stole objevit nejméně čtyřikrát týdně.

3. Jablka

Jsou cenným zdrojem protizánětlivého antioxidantu kvercetinu pomáhajícího bojovat proti škodlivým volným radikálům. „Je to jeden z nejrozšířenějších flavonoidů v rostlinné říši a některé výzkumy naznačují, že má i velký potenciál v prevenci a léčbě onemocnění covid-19,“ říká Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Jablka navíc obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která dělá dobře střevním bakteriím. Jak je vidět, ne nadarmo se říká, že jablko denně zahání lékaře!

4. Hořká čokoláda

Dodává látky, které mohou pomoci v boji se záněty – konkrétně se jedná o cenné flavonoidy, jichž má dvakrát více než červené víno, strčí do kapsy i borůvky nebo bobule acai. Podle jedné italské studie měli lidé, kteří snědli každý den jeden čtvereček tmavé čokolády, v krvi nižší hladiny zánětlivých proteinů cytokinů než ti, kteří ji vůbec nejedí. Aby ale byla skutečně prospěšná, musí mít čokoláda alespoň 70 procent kakaa.

Hořká čokoláda je bohatá na flavonidy, které pomáhají bojovat se záněty

5. Hnědá rýže

Hnědá rýže a další celozrnné obiloviny jsou bohaté na vlákninu, která může snížit hladinu C-reaktivního proteinu, což je látka, kterou v reakci na zánět produkují játra. Dopřávejte si denně půl šálku nějaké vařené obiloviny.

Cibule a česnek jsou druhy zeleniny bohaté na protizánětlivou sloučeninu síry jménem alicin. Ten zodpovídá nejen za jejich štiplavou vůni, ale i za to, že se jim přezdívá přírodní antibiotikum. Má totiž antivirové účinky a působí také proti širokému spektru bakterií. Tepelnou úpravou se ale jeho obsah snižuje, proto je nejlepší jíst cibuli a česnek syrové. „Každodenním přidáním jednoho až dvou stroužků česneku do jídla podpoříte správnou funkci imunitního systému,“ říká výživová specialistka Jiřina Mačková.

7. Zelený a černý čaj

I když jich obsahují méně než výše zmiňovaná čokoláda, dodají tělu oba druhy čaje cenné množství protizánětlivě působících flavonoidů, které mohou chránit před poškozením buněk způsobeným například artritidou. Šálek či dva denně mohou podpořit vaše zdraví celkově.

 

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více