language
cs

Allivictus

 

pic.: česnek pro zdraví

 

infografika

 

 

 

 

  •  

  •  


 

infografika

 

 


Hledáte originální benefity pro své zaměstnance či klienty?
darujte některý z našich produktů

 

 

 

 

LOADING

 

Naše babičky měly jasno: Zapomeňte na lednici!

Babičky měly jasno: Zapomeňte na lednici! Tipy, jak uchovat cibuli a česnek měsíce čerstvé, pevné a bez plísní i klíčení

 

Ondřej Synek

mistr světa ve veslování

 

Zdeněk Kříž

vítěz světového poháru ve vytrvalostní cyklistice a úspěšný sportovec

 

Jan Svoboda

vícenásobný mistr ČR v dřevorubeckých soutěžích

 

Tereza Olivová

několikanásobná mistryně ČR a SR v surfingu

 

Marek Hyka

mistr světa v letecké akrobacii

 

Tereza Huříková

vítězka světového poháru MTB XC kategorie U23

 

Ivan Rybařík

vítěz etapového závodu horských kol Crocodile trophy

 

Bonver Dakar Project

14. místo na Rallye Dakar 2015

 

Petr Koukal

vícenásobný mistr republiky v badmintonu a účastník LOH 2008

 

LOADING

Novinky ze světa česneku, bylin a imunity

Chci dostávat tipy na zajímavé akce a novinky

Naše babičky měly jasno: Zapomeňte na lednici!

photo

Zdroj: Babičky měly jasno: Zapomeňte na lednici! Tipy, jak uchovat cibuli a česnek měsíce čerstvé, pevné a bez plísní i klíčení

Babičky měly jasno: Zapomeňte na lednici! Tipy, jak uchovat cibuli a česnek měsíce čerstvé, pevné a bez plísní i klíčení

Příběh od Apetit • 2 týd. • Čtení na 3 min

Česnek i cibule patří mezi plodiny, které si můžeme po sklizni uchovat i několik měsíců, a to tak, aby si zachovaly chuť, aroma i pevnost. Pokud jsou skladovací podmínky nevhodné, hrozí plesnivění, klíčení nebo rozpad struktury. Co dělat a čemu se naopak vyhnout?

Od sklizně po přípravu ke skladování

Cibule i česnek dozrávají v průběhu července. Sklízí se ve chvíli, kdy nať žloutne a vadne. U sklizně buďte opravdu pečliví – pozdní sklizeň může narušit obaly, což poškozuje plody.

  • Cibule: Nechte rostliny v zemi, dokud natě nezačnou vadnout. Příliš brzká sklizeň zkracuje skladovatelnost, příliš pozdní sklizeň narušuje jejich slupky.
  • Česnek: Vyjměte ho opatrně, abyste nepoškodili palice. Pozdní sběr česneku naruší obal a jednotlivé palice se rozpadají.

Jakmile česnek či cibuli vyjmete ze země, nechte je několik dní sušit (zatahovat) na suchém, stinném a dobře větraném místě, mimo přímé sluneční paprsky. Tím se odstraní povrchová vlhkost, čímž zabráníte plesnivění.

Po prvním sušení zkontrolujte jednotlivé kusy, odstraňte poškozené nebo slabé paličky česneku či jednotlivé cibule – ty není vhodné skladovat, podléhají zkáze a mohou ovlivnit i ostatní kusy.

  • Česnek: Seřízněte nať na několik centimetrů, zkraťte kořeny blízko palice.
  • Cibule: Po dostatečném vysušení lze zbytky natí odstranit.

Ideální skladovací podmínky

Nejlepší místo pro skladování cibule a česneku je tmavé a suché prostředí s dobrou cirkulací vzduchu. Ideální teplota je kolem 1 až 5 °C, přičemž teploty pod bodem mrazu mohou cibuli poškodit, i když je krátkodobě snese. Vysoká vlhkost vede ke vzniku plísní, proto by neměla u cibule překročit cca 65 % a u česneku 40 %.

  • Ukládání v neprodyšných plastových sáčcích není vhodné. Ke skladování použijte prodyšné obaly jako bedýnky, dřevěné lísky, proutěné koše, papírové sáčky s dírkami, síťky apod. U česneku lze svazovat palice do copů nebo kytic a zavěsit je tak, aby kolem bylo dost vzduchu – čtěte níže.
  • Ideální na uskladnění je sklep, chladná spíž nebo tmavý kout domu, kde nehrozí výkyvy teplot a vlhkosti. Vyhněte se umístění v kuchyni, kde je častá vlhkost a pára z vaření.
  • Dále se doporučuje držet cibuli a česnek v dostatečné vzdálenosti od brambor, protože se vzájemně ovlivňují a kazí se. Podobně není vhodné česnek a cibuli skladovat v blízkosti rajčat, banánů či manga.

Praktické způsoby uskladnění

Pro skladování je vhodné jak uložení do bedýnek, dřevěných lísek apod., tak zavěšení do svazků či copánků.

  • Svazky a copánky: Palice česneku svažte provázkem nebo jiným materiálem a zavěste je do suchého prostoru, kde budou volně větrat. Česnek se svazuje do svazků po 15–20 palicích.
  • Bedýnky či dřevěné lísky: Jednotlivé kusy rovnoměrně rozložte tak, aby se vzduch mohl volně dostat mezi ně.
  • Papírové nebo látkové sáčky a pytle: Používejte ty s dírkami pro ventilaci. Sáčky naplňte jen částečně, aby mohl vzduch uvnitř cirkulovat.

Co dělat, když se objeví problémy

Dobře skladovaná cibule by měla být na omak pevná, se suchou slupkou a měla by mít uvnitř šťavnatou dužinu. Česnek nesmí být měkký ani plesnivý, pokud začne rašit, je vhodné jej co nejdříve použít.

  • Pravidelně kontrolujte vaši zásobu. Pokud některý kus začne měknout, plesnivět nebo klíčit, ihned ho vyřaďte, aby se nenakazil i zbytek obsahu.
  • Pokud některé kusy začnou vysychat, můžete zvážit konzervační metody. U česneku se doporučuje např. naložit do ho soli či oleje nebo stroužky zamrazit.
  • V případě nárůstu tepla nebo vlhkosti v místnosti přesuňte zásoby do chladnější části domu nebo do suchého sklepa.

Správné uskladnění česneku a cibule tedy vyžaduje suché, mírně chladné a vzdušné prostředí, dostatečnou péčí a odstranění poškozených kusů. To umožní užít si jejich chuť a aroma i několik měsíců po sklizni.

Zdroj: Apetit, ceskatelevizedumazahradaireceptar

x

NOVINKA
Sada Allivictus PREMIUM 3 x 50 ml


Vhodné především pro dlouhodobé uživatele tinktury Allivictus

x chci vědět více